Köpguide

Här hittar du några enkla tips och råd som du kan följa när du vill ha hjälp att välja TV, projektor eller hembioljud.
Du kan också ta kontakt med oss via telefon, mail eller chatt så skall vi försöka vägleda dig genom vårt produktutbud.

Köpa ny TV

Skall man köpa ny TV idag kan det verka som att ge sig in i en snårig djungel. Begreppen och förkortningarna haglar tätt, men vad är egentligen vad? Och hur hittar man en TV som passar de personliga önskemålen?

 

Storlek

TV-skärmens storlek anges i tum. Måttet som används är diagonalen från ett av skärmens hörn till motsatt hörn. Hur stor skärm man behöver avgörs helt logiskt av hur stort rum du har och hur långt avstånd det kommer vara mellan TV-apparat och tittare. Att tänka på är också att det är vanligare att köparen gör misstaget att köpa en för liten TV än för stor.

Andra mått att ta hänsyn till när man köper TV är djupet. Detta har blivit mindre och mindre i takt med att nya tekniker lanserats. Skärmens djup är ofta direkt kopplat till den teknik som använts, vilket du kan läsa mer om i nästa stycke.

 

Skärmtyp

Det finns en del olika skärmtyper att välja mellan. Även om skillnaderna dessa emellan har minskat de senaste åren är det ändå bra att ha ett hum om vad de innebär för att kunna välja skärm efter egna behov. En sak som är klar är att alla skärmtyper fungerar bra och är lika goda alternativ för den vanlige konsumenten.

LED och LCD är två skärmtyper som bygger på samma teknik, men skiljer sig åt i hur man belyser skärmen. LED-skärmar använder lysdioder, vilket har en del fördelar gentemot traditionella LCD-skärmar. Bland annat ger detta en tunnare skärm som även är mer energisnål.

Både LED och LCD är bra allroundskärmar som även lämpar sig om man vill koppla en dator eller en TV-spelskonsol till skärmen.

 

Upplösning

 

Tidigare talades det mycket om HD-kvalité, Full-HD och HD-Ready. Numera diskuteras snarare upplösning i pixelhöjd; det vill säga hur många pixlar som får plats på skärmens höjd. De upplösningar som förekommer idag är 720p (kallades tidigare HD Ready), 1080p (Full HD),  2160p (4K), 4320p (8K).

Man kan sammanfatta aspekten upplösning med att högre upplösning ger en bättre bildkvalité och bättre detaljrikedom i bilden - svårare än så är det inte!

 

Övriga funktioner

Idag finns det TV-apparater med allehanda inbyggda funktioner som kan vara bra att känna till. Smart-TV är nog någonting alla har hört talas om men kanske inte har förstått fullt ut.

Vad är en smart-tv?

Det är en tv som man kopplar till internet och som i och med detta får funktioner som man ofta använder sin dator till. Du kan surfa, spela spel och musik och verka på sociala medier bland annat. Smart-tv:n har ofta också ett antal grundfunktioner till själva tv-tittandet såsom inspelning och möjligheten att pausa.

Behöver man koppla den till sin dator?

Nej, man kopplar tv:n direkt till sin router eller switch – alltså sin nätverksväxel, som är kopplad mot internet. De flesta smart-tv-apparater stödjer dock något som heter DLNA, som gör att du kan skapa ett mediebibliotek där du kan lägga bilder, musik eller videoklipp från din dator som du vill titta på i tv:n.

Behöver man någon box, kabel eller satellit?

Ström och internetuppkoppling räcker. Men om du vill koppla bort internet och titta på de vanliga kanalerna behöver du samma lösning som till en vanlig tv.

Krävs det någon speciell internetuppkoppling?

Det beror helt på vad du ska göra. Om du bara vill läsa nyheter eller kolla klipp på nätet räcker det med en internetuppkoppling på 1-2 Mbit/s. Om du däremot vill titta på film i HD-kvalitet krävs det högre datahastighet.

Fungerar det med trådlöst nätverk?

Ja, men trådlösa nätverk är inte lika pålitliga som fasta. Kvaliteten på internetsignalen kan förändras och göra att det hackar i filmen eller att bilden blir sämre. 
Då är det bättre att koppla nätverkskabeln direkt från routern/switchen till tv:n och på så sätt utnyttja den fasta förbindelsen. 

Hur köper man tjänster?

Precis som de smarta telefonernas app-butiker har de flesta smarta tv-apparater någon slags butik där du kan köpa tjänster till din tv, exempelvis Netflix, SF Anytime eller andra videotjänster som ger dig fri tillgång till ett stort utbud av tv-serier och filmer. Olika tillverkare har dock olika utbud, så undersök vad som erbjuds innan du köper en smart-tv så att du kan få det du önskar. 
Måste man ha smart-tv för att få internet i tv:n?
Nej. Om du inte är säker på att du vill ha en smart-tv just nu fungerar det lika bra med en vanlig tv. Då kan du i efterhand köpa till en speciell box eller en blu-ray spelare som gör att du får alla de funktioner som kommer med en smart-tv.

Hur styr man sin smart-tv?

Oftast med en fjärrkontroll. Flera tillverkare har även speciella appar till smarta telefoner och surfplattor som man kan styra med. Vissa modeller har även inkluderat röststyrning. Då krävs det en relativt tyst omgivning så det kanske inte är optimalt för exempelvis barnfamiljer.

Kan det tillkomma några extra kostnader?

Inte om man nöjer sig med det utbud av gratistjänster som tillverkaren har för installerat. Ofta finns det även appar installerade som kräver att man har ett abonnemang för att man ska kunna använda dem. Men om du inte är intresserad av den tjänsten kan du ta bort den om det går eller bara låta bli att registrera dig som användare.

.

Sammanfattning

När du väljer en ny TV bör du alltid utgå ifrån vad du skall använda den till samt var och hur du kommer att placera den. När du vet detta kan du enkelt bestämma dig för rätt teknik respektive storlek. Utifrån denna utgångspunkt blir det lätt att lägga till övriga funktioner efter tycke, behov och budget. En bra TV-apparat i grundutförande kan vara billig, men det är också lätt att priset springer iväg om man börjar titta i det högre prissegmentet.

 

Hembio-ljud

Alla tycker vi väl om att titta på film? För att skapa den där biokänslan hemma är ljudet något av det viktigaste. De högtalare som sitter på din TV är bra men räcker oftast inte till för att ljudet ska bli så där bra som på bio. Det finns olika typer av hembiosystem, beroende på om du väljer att plocka samman ditt eget system med lösa delar och högtalare, eller om du väljer ett färdigt paket. I de färdiga paketen sitter oftast DVD-/BluRay-spelaren och förstärkaren ihop och du har olika högtalare. Här finns stora skillnader i typ av högtalare och antal, beroende på vilket paket du väljer och hur mycket du är beredd att betala för det.

 

Att välja hembiopaket

Så hur väljer man då bland alla de olika hembiopaket som finns på marknaden? För det första måste du ha en TV eller en bildskärm att titta på, och de högtalare som normalt ingår i en dator eller en TV går inte riktigt att jämföra med externa högtalare, så i princip vilka högtalare som helst kommer att innebära en förbättring i ljudupplevelsen.

Många tipsar om att börja med att välja högtalare, och att anpassa storleken på dessa efter storleken på rummet. Större högtalare kräver både ett större rum och en större förstärkare, men gör också att du kan ha en högre volym. Det finns många typer av högtalare, och hur många typer du behöver och hur många av varje sort du ska ha, beror dels på hur stort rummet där de ska användas är, och dels på hur mycket pengar du vill lägga på ditt system. Ofta kan det vara bra att välja en så kallad subwoofer, som ger en betydligt bättre bas och ett rikare ljud överlag. Du behöver en subwoofer speciellt om du valt en mindre variant av de vanliga högtalarna, de så kallade fronthögtalarna (eftersom de oftast placeras vid sidan av din bildskärm). Mindre högtalare har oftast ett mindre basregister, något du kan kompensera för med en subwoofer. Du brukar också behöva en centerhögtalare, som kan placeras bakom skärmen. Här är det bra att passa ihop denna med fronthögtalarna. Vill du ha surroundljud, så väljer du även ett system med surroundhögtalare, som placeras i närheten av den plats där du själv kommer att sitta och titta på film. Vill du ha ett större system och har plats för detta i ditt hem, så väljer du även till 7.1-högtalare som gör det möjligt att uppleva ett bra surroundljud för alla som sitter i rummet.

 

Hur ska jag placera högtalarna?

Hur ska man då placera högtalarna hemma för det perfekta ljudet? För att få det perfekta ljudet när du ser på film i just ditt hem, så får du kanske experimentera lite med placeringen, då alla rum och hus är olika och har olika förutsättningar.

Det är viktigt att högtalarna står stadigt, eftersom ljudet kan göra att de flyttar sig. Högtalarna vid sidan av TV:n eller bildskärmen bör placeras inom en meter från skärmen. Många menar att du bör placera högtalarna i en 90-gradig vinkel mot soffan eller den plats där du ska titta på film. Centerhögtalaren bör placeras i linje med mitten av din skärm eller TV.

Surroundhögtalare placerar du ut i den bakre delen av rummet där de ska användas, i höjd med öronen när du sitter ned. Här kan du få experimentera lite för att få fram det bästa ljudet. Testa dig fram! Har du bakre högtalare så ska dessa ställas ovanför öronhöjd vid sidan av den plats där du sitter. Subwoofern kan i princip placeras var som helst i rummet, men fungerar oftast bäst längst fram i närheten av centerhögtalaren och bildskärmen.

 

Hur ska jag placera skärmen?

 

Placeringen av din TV- eller bildskärm är också viktig för den totala upplevelsen, både vad gäller ljud och bild.

Dagens TV-apparater är större än de var förr. Det ställer också andra krav på placeringen, för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Hur långt från skärmen du ska sitta beror på hur stor din TV är. Tänk på att inte placera TV:n för högt upp. Om du vill placera din TV på väggen bör du skaffa en TV med ett så kallat VESA-fäste, en standardtyp av fäste som de flesta tillverkare följer. Om du köper en TV med detta standardfäste så kan du också använda många olika typer av väggfästen som passar till. Tänk dock på att använd ett väggfäste av rätt storlek, så att det klarar av TV:ns tyngd.

 

 

 

Projektorer

Projektorer har länge varit ett mycket användbart verktyg på företag och kontor men har under det senaste årtiondet mer och mer kommit in i hemmen för att konkurrera främst med TV-apparaten och fungera som en hembio. Den kanske största anledningen till att köpa en projektor är att man vill ha en riktigt stor bild. En annan fördel är att projektorn inte tar någon plats alls i rummet då den ofta är monterad i taket. Utbudet är stort i dag och precis som inom många andra tekniska områden har priset dalat längre och längre ner. I denna guide tar vi en titt på vad du som konsument bör tänka på när du skall köpa en ny projektor för hembruk.

 

Typ

Det finns en mängd olika typer av projektorer men de två allra vanligaste är DLP (Digital Light Processing) och LCD (Liquid Crystal Display). Båda dessa tekniker har för- och nackdelar även om dessa minskar med samma takt som utvecklingen går framåt, och i vissa fall blivit nästintill försumbara. DLP anses ha skarpare kontrast och bättre svärta i sin bildåtergivning, medan LCD-teknikens fördel i bildåtergivning handlar om högre ljusstyrka och klarare färger. DLP har generellt sett en längre livslängd än LCD, vilket kan vara nog så viktigt att ha i åtanken då ersättningslampor ofta kostar tusenlappar.

 

Picoprojektor

Picoprojektorer är en relativt ny typ av projektorer som har storleken som gemensam nämnare; picoprojektorer är väldigt små. De kan vara så små som 70x70x30 mm och med andra ord rymmas i fickan. Samtidigt kan de alltså spela upp en film på en yta som storleksmässigt motsvarar en TV-skärm på en bra bit över 100 tum. Dessa är ofta relativt billiga, men bildkvalitén är fortfarande avsevärt sämre än hos vanliga projektorer. Picoprojektorer är ändå mycket användbara speciellt om man reser mycket. Användningsområdet kan tänkas vara sommarstugan där du inte har någon TV, vandrarhemmet eller till och med på tåget om du projicerar upp en mindre bild på stolsryggen framför dig istället för att se film på mobiltelefonen.

 

Upplösning

 

Precis som med TV-apparater mäter man bildupplösning i pixlar även med projektorer. Här använder vi också samma begrepp som Full HD (1920 x 1080px), HD eller HD Ready (1280 x 720px) och numera även Ultra HD (3840 x 2160px). Man kan se det så att ju högre upplösning projektorn har, desto bättre kvalité kan den återge. Ska du titta mycket på film bör du välja exempelvis en Full HD-projektor, då många filmer distribueras i detta format.

 

 

Ljusstyrka

Projektorlampans ljusstyrka anges i ANSI. Ett högt tal motsvarar en hög ljusstyrka, och låga siffror motsvarar en låg. Det är viktigt att ha en tillräckligt ljusstark lampa för att bildåtergivningen skall bli bra. Idag finns det projektorer med ljusstyrkor från 700 till över 6000.

Hur ljusstark projektor skall man då ha? För det första måste man ha i åtanke att du behöver en ljusstarkare lampa ju större bild du vill kunna projicera. I ett rum med normal belysning brukar man säga att man bör ha 800 ANSI per kvadratmeter. Vill du alltså projicera en bild som är två kvadratmeter stor (motsvarar cirka 80 tum) i ett sådant rum bör du ha en ljusstyrka på åtminstone 1600 ANSI. Har du istället ett mörklagt rum, till exempel ett särskilt hembiorum, räcker det med så lite som 200-500 ANSI per kvadratmeter.

För hembruk använder man sällan projektorer med högre ljusstyrka än 2000-3000 ANSI. Denna typ av projektorer används främst i större föreläsningssalar, klassrum och mötesrum eller till och med vid tillställningar som till exempel konserter.

 

Throw distance

Det som burkar kallas throw distance i specifikationen för en projektor är tillverkaren rekommenderade avstånd mellan projektor och filmduk. Det är inget man behöver följa till punkt och pricka, men dock något man bör utgå från när man monterar sin projektor.

 

Kontrast

Kontrasten, eller contrast ratio som det vanligtvis kallas, är viktigt för bildkvalitén. Den kan beskrivas som ett mått på hur mörkt svarta färger upplevs. Med andra ord verkar bilden mer urtvättad ju lägre kontrast projektorn har. En billigare projektor har ofta en lägre kontrast.

 

Eco-läge

Eco-läge är en egenskap som finns hos de allra flesta projektorer som tillverkas idag. Eco-läget låter dig köra din projektor i ett slags strömsparläge där lampan inte lyser riktigt lika starkt som annars. Fördelarna med detta är att du spar energi, ökar livslängden på lampan samt sänker driftsljudet på projektorn något. I gengäld blir bildkvalitén något sämre, men det är sällan en särskilt stor skillnad. Därför är det en bra idé att skaffa en projektor med eco-läge.

 

Sammanfattning

När man väljer projektor är det viktigt att man har klart för sig hur och var man tänker använda den. Ska den ersätta TV-apparaten i vardagsrummet, eller skall den användas för filmkvällar i ditt nya hembiorum? En annan avgörande aspekt är vilket avstånd den kommer att användas på. När du har svarat på dessa frågor blir det mycket enklare att hitta rätt projektor för just dina behov.

 

Källor : Pricerunner Köpråd TV, Köpråd Projektor, Köpråd Hemmabio